Vesti

Budućnost veštačke inteligencije i dronova

Šta nam donosi veštačka inteligencija nezavisna od čoveka?

Za mnoge dronovi predstavljaju nove gedžete, poput zanimljive igračke koja leti oko komšiluka, pravi super fotke iz vazduha ili špijunira nekoga. Međutim, za samo nekoliko godina dronovi su krenuli da se koriste u različitim industrijama. Koriste se za brzu dostavu robe, ekološka istraživanja (sakupljanje podataka u prirod) ili u vojne svrhe. Dronovi se angažuju i u bezbednosne svrhe, inspekcije, nadgledanje granica, kao i praćenje klimatskih prilika.

Sada postoji dobar deo kompanija koje imaju za cilj da proizvedu dronove i isporuče ih u komercijalne svrhe. Potencijal ovih letećih robota je zaista ogroman. Iako su i dalje ograničeni u smislu da zavise od kontrole čoveka, sledeća generacija dronova osmišljena je tako da u potpunosti zavisi od veštačke inteligencije, kakva nam je danas poznata od strane ličnih asistenata – Siri, Cortane, Google asistenta. Međutim, onog momenta kada dron uđe u fazu učenja i donošenja samostalnih, operativnih odluka, moramo biti sigurni da je sa bezbednosnog aspekta sve učinjeno kako stvari ne bi krenule „naopako“.

Kada je reč o veštačkoj inteligenciji, mi zalazimo na nepoznatu teritoriju i jedini vodič je naša mašta. Neki od najvećih umova iz prošlosti dali su predviđanja šta bi moglo da nas sačeka. Da li bi mogli da se suočimo sa svetom kiborga koji bi mogli da dovedu svet do neke katastrofe?

Za mnoge, pretnja od nezavisnih robota predstavlja čistu naučnu fantastiku koju je opisao američki pisac Isaac Asimov. Između 1940. i 1950. Asimov je napisao niz kratkih priča o tome kako bi mogao da izgleda svet robota i ljudi. Autor je predstavio 3 zakona po kojima bi roboti i ljudi mogli da žive u harmoniji, a to su:

1. Robot ne sme da dozvoli da čovek bude na bilo koji način povređen

2. Robot mora da sluša naređenje čoveka, osim ukoliko se kose sa prvim zakonom

3. Robot mora da štiti sebe, ukoliko se to ne kosi sa prvim zakonom

Naravno i ova tri zakona su deo njegove fikcije, ali zamislimo ukoliko roboti dobiju potpunu nezavisnost i spremnost da donose sopstvene izbore na osnovu naprednog učenja, šta bi onda moglo da ih spreči da preuzmu primat u „smrtnom“ društvu?

S obzirom da se roboti sele sa stranica naučne fantastike u realnost, a Tri zakona postaju deo sadašnjosti, šta bi moglo da se desi ukoliko hiljade robota dobije mogućnost da ugrozi milionsko društvo u samo jednom napadu? Šta bi se desilo ukoliko bi ove mašine odbile da poslušaju naređenje?

Ne govorimo ovde o Terminatoru, već o jednom početnom stepenu koji već postoji – dronovima. Tokom 2012. godine Pentagon je obavestio establišment da se razmotri korišćenje automatizovanog i polu-automatizovanog oružja, čija će mogućnost greške biti svedena na minimum. Tako su dronovi sa veštačkom inteligencijom već razvijeni i poslati na granice Južne Koreje.

Poznata imena poput Elona Muska, Stivena Hokinga i 114 drugih pozvali su i potpisali peticiju da se zabrani proizvodnja robota ubica. U svom obraćanju rekli su : „Jednom kada se Pandorina kutija otvori, biće teško zatvoriti je“.

Poznata imena poput Elona Muska, Stivena Hokinga i 114 drugih pozvali su i potpisali peticiju da se zabrani proizvodnja robota ubica. U svom obraćanju rekli su : „Jednom kada se Pandorina kutija otvori, biće teško zatvoriti je“.

Dok se u stručnoj javnosti vode polemike oko toga da li je opravdano i moralno praviti ovakvu vrstu robota, potražnja ipak postoji i čini se, malo se obzira pridaje filozofskim i moralnim aspektima ovog problema. Jedan kratki, dokumantarni film pod nazivom Slaughterbots pokazuje šta bi moglo da se desi ukoliko ovakva mašina dospe u pogrešne ruke. Film je smešten u blisku budućnost i prikazuju drona ubicu koji završava u „pogrešnim“ rukama i kreće da ubija političare i hiljade studenata. Produkcija filma poziva na podržavanje zabrane proizvodnje autonomnih mašina za ubijanje.

Pitanje je – da li smo zakasnili da zaustavimo buduću apokalipsu izazvanu robotima? Tehnologija za proizvodnju istih je uveliko dostupna i ukoliko se sada propusti delovanje i postavljanje granica u ovom pogledu, to bi mogla da bude katastrofa za budućnost čovečanstva. Ovaj kratki film nije spekulacija, jer već govori o tehnologiji koja nam jeste dostupna. Mogućnosti za odbranu u kojoj bi učestvovale ove mašine su velike, ali omogućiti im da ubijaju ljude bila bi prevelika pretnja za čovečanstvo. Intel je već uposlio dronove da prikupljaju podatke o ugroženosti životne sredine, dok npr firma Avitas System koristi dronove kao vrstu nadgledanja i inspekcije građevinskih radova.

Na kraju, da li je korišćenje dronova sa veštačkom inteligencijom opravdano? Zavisi od toga za šta će biti upotrebljeni. Potencijalni benefiti su veliki, kao što je na primer pomoć ugroženima kada bi dron mogao da stigne sa lekom pre kola hitne pomoći recimo, ali su rizici od davanja potpune kontrole veštačkoj inteligenciji izuzetno veliki. Nije čudo što su Musk i Hoking pozvali UN da zabrane porizvodnju autonomnog oružja. Na kraju, čovečanstvo će možda morati da se zaštiti od vlastitih izuma.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...